Vitaminokban gazdag, roppanós gyümölcs ami kiváló snack, és desszertek díszítésére is ajánlott.
A liofilizálás, más néven fagyasztva szárítás egy olyan eljárás, amely során a gyümölcsből egy speciális módszerrel kivonják a vizet, így hosszú ideig eltarthatóvá válik. A módszer lényege, hogy a gyümölcsöt először lefagyasztják, majd egy vákuumkamrába helyezik, ahol az alacsony nyomás és a fokozatosan emelkedő hőmérséklet hatására a gyümölcsben lévő jégkristályok elpárolognak, anélkül, hogy folyékony halmazállapotba kerülnének.
A liofilizáláshoz használt gyümölcsöket általában akkor szüretelik le, amikor a legérettebbek, és ezután rögtön le is fagyasztják őket, ez az oka annak, hogy tápanyagtartalmukból nem veszítenek. Szemben az aszalt gyümölcsökkel, ahol az egyszerű dehidratálással csak a víz 75-95%-át távolítják el, ami vitamin-veszteséggel járhat, a liofilizálásnál – mivel a víz majdnem teljesegészét kivonják -, ez nem fordul elő.
Összetevők: 100% liofilizált málna
tápérték | per 100 g |
kj | 1250 kJ |
kcal | 300 kcal |
zsír | 4,6 g |
ebből telített zsírsavak | 0,1 g |
szénhidrát | 36 g |
ebből cukrok | 29 g |
rost | 43 g |
fehérje | 7,9 g |
só | 0,01 g |